FANDOM


  • Na MLP wiki pojawił się pewien problem i jest tak od kilku godzin.

    Wszystko się zaczęło, gdy z nieznanych powodów zniknęło przestało się wyświetlać tło i logo. Zdziwiłem się, ale spróbowałem to naprawić.

    Po raz pierwszy zaczęliśmy korzystać ze zmieniającego się co porę roku motywu w zeszłym roku. W międzyczasie uaktualniliśmy loga i tła, a w tym roku po prostu wróciliśmy do starej wersji wyglądu. W plikach z tłem i logiem nadal były wersje odpowiednio letnie i wiosenne (letnie logo to nasze pierwsze logo sprzed wprowadzenia zmian), a kreator motywu po prostu korzystał ze starszych wersji.

    A więc próbowałem to naprawić. Zeszłorocznej wersji wyglądu strony nie było w historii kreatora, więc musiałem normalnie znów przesłać pliki. Przesłałem więc jesienne wersje obu plików, po czym okazało się... że załadowały się wiosenne i letnie odpowiednio. Spróbowałem więc jeszcze raz, i znów się nie powiodło, a jak na złość wersja poprzednio przeze mnie wgrana w końcu się zaktualizowała odpowiednio. I to za każdym razem tak było.

    Nieważne jakiej przeglądarki używam, IE, Chrome czy FF. W każdej jest ten niepożądany motyw. Są pewne wyjątki, gdzie wszystko jest tak jak trzeba, ale wystarczy przejść do następnej lub dwóch następnych stron i wszystko się psuje. (Więc radzę kilka razy przejść do losowej strony w celu odtworzenia błędu)

    Dodatkowy screen, w razie czego:
    Błąd z tłem na MLP

    Dodatkowo: niezgodność miniaturki z podglądem u góry (czyli zamierzonym tłem), miniaturka zmienia się po ponownej próbie przesłania

    Podobna sytuacja jest z logiem, tylko że tam nawet podgląd jest zły.

      Wczytuję edytor...
    • To niefortunne nałożenie się dwóch problemów.

      Problem ze zniknięciem logo i tła dotknął wczoraj dużej ilości wiki, ale powinien być już rozwiązany, a na wiki, na których jeszcze nie widać efektu, ponowne przesłanie loga i tła przez kreator motywu powinno ostatecznie go rozwiązać.

      Co do ponownego "ręcznego" przesyłania plików - jak długo pamiętam, okazjonalnie ponownie przesłane pliki nie aktualizują miniaturek i samej strony pliku. Zamiast tego wyświetlany jest poprzedni obraz z wymiarami i danymi nowego. Ma to coś wspólnego z synchronizacją pomiędzy serwerami plików i serwerami danych, choć zwykle trwa to nie więcej niż kilka minut. Tak czy inaczej, zgłoszę to zespołowi technicznemu Wikii.

        Wczytuję edytor...
    • Przed chwilą próbowałem to obejść ładując poprzednią wersję motywu z historii kreatora. Na poglądzie zmian znów wszystko dobrze (tak jak zresztą przy poprzednich próbach), ale jedynym rezultatem było... ponowne zniknięcie loga i tła.

      EDIT: Myślę, że obszedłem problem przez CSS:

      body {
      background-image:url(http://images.wikia.com/mlp/pl/images/archive/5/50/20131108070746%21Wiki-background) !important
      }
       
      .wordmark img {
      content:url(http://images.wikia.com/mlp/pl/images/archive/8/89/20131108070746%21Wiki-wordmark.png) !important
      }

      Ale problem nadal jest.

      EDIT2: Poprzedni kod na logo działał tylko w Chrome, więc zmieniłem na inny.

        Wczytuję edytor...
    • U mnie, na Prepedii to samo - nie widać loga w Monobooku (wczoraj nie było widać też loga w Oasis) i nie działają linki do plików na Commons, chociaż wikia miała ustawioną taką funkcjonalność...

        Wczytuję edytor...
    • Ugh, to chyba jedna z tych aktualizacji, które nie zostały do końca przetestowane.

      Problemy z obrazami pojawiają się na wielu wiki i mają obecnie bardzo wysoki priorytet. Zarówno długi czas oczekiwania na odświeżenie po ponownym przesłaniu pliku, problemy z kreatorem motywu jak i brak innych, świeżo przesłanych obrazów, to osobne bugi i zostaną naprawione przez Wikię możliwie szybko.

      Zakładam, że problem z obrazami z Commons ma tą samą przyczynę, tym niemniej dodam odrębne zgłoszenie, aby wszystko działało jak poprzednio.

      @Vengir: Jedyne co pocieszające to to, że gdy wyłączam tło dodane do MW:Wikia.css na pl.mlp to i tak widzę jesienny motyw, więc z wszystkich problemów ten konkrenty chyba można skreślić z listy.

      Pozostaje nam uzbroić się w cierpliwość.

        Wczytuję edytor...
    • Obrazy z Commons powinny już działać.

        Wczytuję edytor...
    • Sovq napisał(a): @Vengir: Jedyne co pocieszające to to, że gdy wyłączam tło dodane do MW:Wikia.css na pl.mlp to i tak widzę jesienny motyw, więc z wszystkich problemów ten konkrenty chyba można skreślić z listy.

      A u mnie vice-versa. Tło nadal potrzebuje kodu, ale za to mogłem już usunąć kod do loga. Z dwojga złego wolę żeby tło nie działało, bo ktoś mi zgłaszał problem, że widzi u siebie dwa loga przez znaleziony przeze mnie kod. (na szczęście to już nieistotne)

        Wczytuję edytor...
    • Użytkownik Fandomu
        Wczytuję edytor...
Daj okejkę tej wiadomości
Przyznano okejkę tej wiadomości!
Zobacz kto dał okejkę tej wiadomości

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.